Aandacht voor vitaliteit: goed voor werknemer én werkgever

Er zijn tal van redenen waarom u als werkgever aandacht zou kunnen besteden aan vitaliteit op de werkvloer. De belangrijkste zijn een lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit en minder verloop van personeel. Maar wat kunt u doen om de gezondheid en motivatie van uw medewerkers te bevorderen?

Groep collega's die een succes vieren
Nieuws
Datum: 13-12-2023

Vitaliteitsbeleid kent doorgaans drie aandachtspunten: fysiek, mentaal en sociaal. Die zijn niet helemaal van elkaar te scheiden. Zo kan stress door een hoge werkdruk (mentaal) leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid (fysiek) en tot een onaangename en onveilige sfeer op de afdeling (sociaal). Het is daarom belangrijk om aan al die gebieden aandacht te besteden. Maar ja, hoe?

Aanmoediging

Omdat bij vitaliteit het welzijn van de werknemers centraal staat, is het niet handig om allerlei maatregelen verplicht op te leggen. Vraag uw medewerkers zelf wat zij nodig hebben om beter te functioneren. Tegelijk kunt u wel een gezondere leefstijl aanmoedigen. Bijvoorbeeld door een fietsplan aan te bieden als stimulans om op de fiets naar het werk te komen. Gratis fruit en gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant maken de keuze om gezonder te eten gemakkelijker. En heeft u al een Preventief medisch onderzoek (PMO) aangeboden: een healthcheck die werknemers duidelijkheid geven over hun fysieke en mentale gezondheid. Dat bent u als werkgever zelfs verplicht.

Gezondere leefstijl

Sommige werkgevers vergoeden een deel van een sportschoolabonnement of laten desgewenst medewerkers gebruikmaken van een zit-stabureau. Workshops op het gebied van alcoholgebruik, stoppen met roken, afvallen en mindfulness kunnen helpen om iemands leefstijl te veranderen. Een ander belangrijk aandachtspunt is werkgerelateerde stress, bijvoorbeeld ontstaan door een te hoge werkdruk of omdat het werk moeilijk te combineren valt met de thuissituatie. Kunt u extra medewerkers aantrekken? Kunnen uw medewerkers thuiswerken of hun rooster flexibel invullen?

Medewerkers kunnen ten slotte stress krijgen als de psychosociale veiligheid onvoldoende is. Hoe zorgt u voor een bedrijfscultuur waar pesten, intimidatie en buitensluiten not done zijn?

Voorzieningen en verzekeringen

Een goed vitaliteitsbeleid is belangrijk, want fitte en gemotiveerde medewerkers zijn goed voor uw bedrijf. Ze zijn minder vaak ziek, zetten zich meer in en willen graag bij u blijven werken. U kunt behoorlijk besparen op verzuim- en wervingskosten. Want een zieke medewerker kost 200 tot 400 euro per dag en voor het werven van personeel moet u rekenen op twee tot drie keer het maandsalaris dat hoort bij de functie. Uw beleid kan een aantal voorzieningen bevatten voor uw medewerkers, maar ook een goed verzuim- en WIA-verzekering is daar onderdeel van. Kom over die verzekeringen eens met ons praten. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag