Hypotheekrente blijft oplopen

Bijna alle geldverstrekkers hebben begin maart de hypotheekrente verder verhoogd. Het is voor de derde week op rij dat dit gebeurde. Experts verwachten dat het einde van de verhogingen nog niet in zicht is.

Houten huisje op een weegschaal met een houten procent teken waar een hand een procent teken bij zet
Nieuws
Datum: 09-03-2023

Inmiddels is het tarief voor huizenkopers die hun hypotheekrente tien jaar vastzetten, gestegen naar gemiddeld zo'n 4,2% voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Zonder die garantie bedraagt de gemiddelde rente zelfs bijna 4,7%.

Inflatie

De oorzaak van de almaar oplopende rente is de inflatie. Want hoewel de energieprijzen inmiddels weer op het niveau van 2022 zijn, berekenen producenten de hogere kosten door aan hun klanten. Daardoor bedroeg de inflatie in de eurozone afgelopen maand nog altijd zo'n 8,5%.

ECB

Dat is veel te veel, vindt de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal daarom naar verwachting later deze maand en in mei opnieuw de belangrijkste rentes verhogen. En dat heeft op termijn weer gevolgen voor de hypotheekrentes.

Huizenprijs

De vraag is of de hogere hypotheekrente ook effect heeft op de huizenprijs. Die vlakte vorig jaar af, maar steeg in januari weer, ondanks de oplopende rente. Het tekort aan woningen is daarvan de voornaamste oorzaak.

Meer informatie

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om een huis te kopen in deze ingewikkelde markt? Of heeft u vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag